Hoe bevalt Vendor bij andere?

Je staat op het punt in zee te gaan met een nieuwe leverancier, maar je twijfelt nog een beetje over de betrouwbaarheid van deze leverancier omdat je er nog helemaal geen ervaring mee hebt. Toch heb je een goede offerte gekregen die helemaal binnen jouw mogelijkheden past. Wat doe je dan precies en hoe ga je daar mee om? Op zo een moment kun je een referentiecheck gaan doen. Maar wat is een referentiecheck dan precies en wat kun je er mee doen?

Wat is een referentiecheck?

Met een referentiecheck kun je achterhalen hoe anderen een samenwerking met een bedrijf hebben ervaren. Hierbij zou je de vraag kunnen stellen of het bedrijf betrouwbaar is gebleken en of de gemaakte afspraken na worden gekomen.

Deze referentiecheck zou je waar dat mogelijk is bij meerdere partijen kunnen doen om te zien wat hun ervaringen zijn geweest. Wanneer je dit wil doen is het wel zo netjes om aan het bedrijf te vragen welke referenties hij heeft.

Aan de hand van de verkregen informatie kun je voor jezelf gaan kijken of de antwoorden zijn waarop je hoopte. Mocht dit het geval zijn, dan heb je een nieuwe goede en betrouwbare leverancier aan boord weten te krijgen. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je beter op zoek gaan naar een andere leverancier.

Waarom is een referentiecheck zo belangrijk?

Als je een referentiecheck uitvoert kom je allemaal nuttige informatie tegen over de betreffende leverancier. Met deze informatie weet je eigenlijk op voorhand al wat je wel of niet aan deze leverancier zou kunnen hebben binnen jouw bedrijf.

Het is belangrijk om van tevoren te weten of een nieuwe partij betrouwbaar is gebleken. Door dit te toetsen door middel van een referentiecheck sluit je het risico voor het grootste deel uit dat je te maken krijgt met een onbetrouwbare partij waardoor jij jouw klanten teleur zou moeten stellen.

Welke vragen kun je stellen bij een referentiecheck?

Als je besluit een referentiecheck uit te gaan voeren zijn er een aantal belangrijke vragen waar je het antwoord van naar voren zou willen halen. Het gaat dan om de volgende vragen:

●       Hoe was de samenwerking met deze leverancier?

●       Wat zijn de sterke punten van deze leverancier?

●       Wat waren de verbeterpunten van deze leverancier?

●       Wat was de beste prestatie van deze leverancier?

●       Zou je nog een keer samenwerken met deze leverancier?

Het antwoord op deze vragen zal je veel inzicht geven in de betrouwbaarheid van een leverancier. Als je meerdere goede referenties terug hebt gekregen dan kun je gerust samenwerken met de betreffende leverancier en heb je het risico op een slechte samenwerking verkleind. Op naar een vruchtbare samenwerking.