Hoe ga je om met een leverancier?

Als je gaat samenwerken met een leverancier, dan is het belangrijk dat je weet hoe je dan ook met zo een leverancier om zou moeten gaan. Als je op de juiste manier met zo en leverancier om gaat bouw je een hele fijne band op met elkaar en zal het ook makkelijker worden om elkaar op zakelijk gebied te blijven vinden. Maar hoe ga je dan met zo een leverancier om dan?

Operational Purchasing (2)

Zorg voor een goede communicatie met je leverancier

In alle relaties is communiceren een van de meest belangrijke dingen in het onderhouden van je relatie. Door een goede communicatie creëer je transparantie, waarmee je ruis kunt voorkomen. Zorg ervoor dat je je leveranciers regelmatig op de hoogte stelt van de dingen waar je als bedrijf of organisatie mee bezig bent.

Met een goede leverancier kun je alles bespreken. Dan kun je het zeggen dat je ze waardeert als alles lekker loopt, maar je kunt het ook zeggen als je ergens minder tevreden over bent. In dat geval gaan jullie samen kijken naar een manier of de ruimte waar de verbetering gevonden kan worden.

De juiste prijs geeft resultaat

De juiste prijs bij de leverancier is de basis voor het beste resultaat voor de organisatie. Het is niet altijd de meest slimme keuze om voor de meest goedkope leverancier te gaan. Service is ook iets dat veel waard is.

Als je kiest voor betere service dan is het vaak zo dat je daar ook een beetje meer voor moet betalen, maar als dat betekent dat je daardoor betere voorwaarden hebt in het leveringsproces kan dat ook heel waardevol zijn.

Over prijzen zelf valt altijd te onderhandelen, over de voorwaarden wat minder. Die zul je samen met de leverancier in het begin al zorgvuldig af moeten spreken en op papier moeten zetten om voor beide de beste voorwaarden te krijgen.

Leg alle afspraken vast

Operational Purchasing (4)

Zorg ervoor dat alle gemaakte afspraken zorgvuldig worden gedocumenteerd. Hiervoor kun je natuurlijk inkoopcontracten maken. Hoe langer je met elkaar samen werkt, hoe steviger de vertrouwensband zal worden. Je weet precies wat je aan elkaar hebt, want alles is al van tevoren afgesproken en op papier gezet.

Blijf de risico's onderzoeken

Mocht je in zee willen gaan met een leverancier, maar je weet nog niet zo goed wat je aan hem zou kunnen hebben, dan zou je gewoon om referenties kunnen vragen. Bij deze referenties kun je antwoord krijgen op de vragen waar je mee zit.

Zo zou je bijvoorbeeld kunnen vragen of ze hun woord houden en de gemaakte afspraken nakomen. Er zijn dus meerdere zaken die belangrijk zijn voor een goede samenwerking met de juiste leverancier.